Hírek

Az új könyvünkről, részletesebben

Kedves barátaink!

2010-ben, az NFL 90. születésnapján jelent meg első NFL-könyvünk, amiből az összes példány elfogyott, ezért egy évvel később készült egy folytatás, ami már szintén nem kapható. Az alapítás 100. évfordulójához közelítve úgy éreztük, itt az ideje a harmadik kiadás elkészítésének. Kezdetben felmerült, hogy csak egy kiegészítést írunk az azóta eltelt tíz év eseményeiről, de ezt két okból is elvetettük. Az egyik ok, hogy azzal nem ünnepeltük volna meg méltóképpen a centenáriumot, mert a régmúlt nagy alakjai nem szerepeltek volna benne. A másik ok, hogy ily módon kizártuk volna azokat, akik nem jutottak hozzá az előző két könyvhöz, hiszen ők csak az utolsó tíz év történéseiről olvashattak volna.

Szóval úgy döntöttünk, hogy egy komplett könyvet készítünk az NFL első évszázadáról. Az tehát nem kérdéses, hogy aki szereti az NFL-t, és az előző könyvekről lemaradt, ebben a formában teljes képet kap a liga 100 éves történetéről. Igen ám, de ekkor egy másik problémával szembesültünk. Milyen pluszt tudunk adni azoknak, akik megvették az első vagy a második kiadást – esetleg mindkettőt, mert szerencsére ők is sokan vannak. Mivel érthető módon a legtöbben éppen ezzel kapcsolatban érdeklődnek, megpróbáljuk összefoglalni, hogy miben azonos és miben tér el az első két könyv, illetve a mostani.

Alapvető különbség, hogy tíz évvel ezelőtt nem kizárólag az NFL bemutatása, hanem az amerikai futball népszerűsítése volt az egyik célunk, hiszen egy hazánkban alig ismert sportágról szólt a könyv. Ezért ismertettük a legfontosabb szabályokat, és foglalkoztunk a játék európai, azon belül magyar történéseivel is. Szerencsére azóta annyira kiszélesedett a rajongói bázis, hogy szükségtelen elmagyarázni, hány pontot ér a touchdown, és hány yardot kell megtenni egy first downhoz. Ezért az egyébként is állandóan változó szabályok bemutatása helyett még nagyobb terjedelemben foglalkozunk a Nemzeti Futball Liga történetével. Ezt leszámítva a mostani könyv ugyanarra a három nagy témakörre épül (szezonok, csapatok, legendák), csak még sokkal részletesebben.

Természetes, hogy az előző könyvhöz hasonlóan most is megtalálható mind a száz idény teljes bajnoki táblázata, az összes playoff-mérkőzés végeredménye, és minden egyes év szöveges összefoglalója. Újításként minden idénynél feltüntetjük a legfontosabb egyéni díjak győzteseit, és nem csak a Super Bowlok jegyzőkönyveit állítottuk össze, hanem az azt megelőző NFL-döntők és AFL-döntők összes pontszerzője szerepel a könyvben. Az 1920-tól 1960-ig tartó időszakkal többet foglalkozunk – minden év külön oldalt kapott, saját fényképpel. Ebben az időszakban olvashatják majd a legőrültebb történeteket, amik bizony manapság már teljesen elképzelhetetlenek lennének.

A csapatokról szóló fejezetben magától értetődő, hogy a jelenleg szereplő 32 klub kialakulása, névválasztása, sok-sok sikere és kudarca helyet kap, természetesen kiegészítve a 2011-től 2020-ig zajló eseményekkel. Ezen felül a száz év tiszteletére azokról a csapatokról is megemlékezünk, amelyek valaha az NFL-ben szerepeltek, de ma már nem léteznek. A legendás egyéniségeknél szintén számottevő bővítésre került sor. Előző könyvünkben ötven játékos életrajzát olvashatták, most elég nyilvánvalóan adta magát, hogy a létszámot százra növeljük. Benne vannak a magyar származású klasszisok, és a játékosok mellett a legkitűnőbb edzőket is felvettük a listára.

Végül, de nem utolsósorban, a szöveget több mint 500 remek fotó egészíti ki, melyek körülbelül nyolcvan százaléka eltér az első két kiadás képeitől. Akinek tehát megvan az első vagy a második könyv, most egy bő 180 oldallal kiegészített, még teljesebb, színesebb krónikát olvashat. Akinek pedig az előző könyvekből nem jutott, az a mostani kiadással teljes képet kap az eddigi száz évről. Tehát olyan kötetet vehet a kezébe, ami az első két rész nélkül is tökéletesen önálló és érthető!

Bízunk benne, hogy ez a rövid ismertető hasznos információkkal szolgált, egyben kedvet csinált hamarosan megjelenő könyvünkhöz, mind a korábbi több mint 7500 boldog könyvtulajdonosnak, mind pedig az NFL rajongói táborához az elmúlt években csatlakozóknak.

Nagyon jó olvasást, tanulást, szórakozást kívánunk mindenkinek!

Tisztelettel: a szerzők

To top